Pisica Persana


Pisica Persana

October 25, 2015

   Demna, eleganta, blajina, rasfatata pe la mai marile curti regale ale Europei, pisica Persana este indiscutabil cea mai populara pisica din lume.

   Este de asemene si una dintre cele mai vechi rase provenind din ”leaganul civilizatiei omenirii”: Mesopotamia, cunoscuta mai tarziu sub denumirea de Persia, Iranul din zilele noastre. In Europa a ajuns adusa de exploratorii europeni ca marfa de contrabanda alaturi de bijuterii si condimente, infrumusetand secole de-a randul curtile regale ale Italiei, Frantei si Angliei.

   Inca de la prima expozitie felina inregistrata ce a avut loc la Crystal Palace, Sydenham, Londra in vara anului 1871, aceasta rasa a captat privirile tuturor, cucerind inimile iubitorilor de pisici de atunci si pana in ziua de astazi.

   Persana face parte din rasele de pisici brahicefalice cu fata turtita, dand aspectul caracteristic de Panseluta; sunt pisici de talie  medie spre mare, avand un corp solid bine proportionat. Membrele scurte si puternice nu sunt facute pentru catarat sau escalada.

   Aceste pisicute sunt cunoscute pentru natura lor linistita si suava, fiind un ornament frumos pentru orice casa unde isi pot face culcusul regal intr-o poala care sa le recunoasca calitatile superioare. Desigur ii prefera pe acei oamenii care stiu sa pretuiasca si sa atinga blana lor atat de lunga si de moale precum si pe acei galanti ce stiu sa se comporte cu blandete, oferindu-le protectia de care au atata nevoie. Pisicile Persane sunt afectuoase, insa aceasta calitate nu este pentru oricine.    Prin natura lor discriminatoare, putini vor fi cei privilegiati sa primeasca o astfel de atentie. Fara doar si poate atentia si-o va rezerva numai pentru familie si pentru acei putini invitati care stiu sa le castige increderea. Desigur pot ingadui sa fie admirate si iubite, dar sa nu va asteptati sa vina sa va ceara vreodata acest lucru.

   Copii galagiosi, neatenti, nepoliticosi, precum si casele cu o atmosfera agitata, incarcata nu sunt pe stilul Persanei: ea prefera linistea, fiind o sedentara prin definitie, locurile aerisite unde rareori apar modificari, bucurandu-se de monotonia si simplitatea programului sau de masa, somn si poate joaca ce oricum ii atinge capacitatea maxima de toleranta. De catarat pe mobila, pe perdele sau pe frigider nici macar nu se pune problema, Persanele fiind pisicute cu picioarele pe pamant, multumite sa admire casa de la nivelul podelei.

   De la activitatile gospodaresti zilnice se va autoexclude cu siguranta, nasul ei mic si turtit fiind sensibil la praf preferand, in schimb, sa observe de la o distanta considerabila calitatea activitatii depuse de familie. Deoarece agilitatea nu este punctul forte al rasei, locul potrivit pentru o Persana este in siguranta oferita de un camin.

   Intretinerea este foarte importanta pentru aceasta pisica. Perierea zilnica ce va indeparta caltii si o baie pe luna sunt lucruri necesare. Curatarea frecventa a litierei este un alt lucru de avut grija sau pisicuta dumneavoastra isi va gasi un alt loc drept toaleta.

   Cand vine vorba de sanatate, aceste pisicute au cateva probleme ce ar trebui cunoscute:

– Rinichi polichistic: Aproximativ 40% dintre pisicile Persane sufera de aceasta boala genetica progresiva si ireversibila cand mai multe chisturi se formeaza in tesutul sanatos al rinichiului distrugandu-l, lucru ce duce la insuficienta renala.

– Cherry Eye: este o stare patologica in care glanda de sub ploapa a trei-a se mareste si apare in coltul ochiului ca o cireasa. Daca acuitatea vizuala este blocata se poate interveni chirurgical.

– Entropion: reprezinta o inversiune a pleoapei, însoțită de iritația conjunctivei și a corneii. Se poate corecta chirurgical.

– Lacrimi in exces

– Sensibilitate la caldura

– Sindromul brahicefalic: apare la rasele cu nasul turtit, cap scurt si duce la probleme respiratorii. Gravitatea semnelor respiratorii este direct proportionala cu severitatea gradului de stenoza.

– Malocluzii dentare: reprezinta o aliniere necorespunzatoare a dintilor si/sau o relatie anormala intre dintii celor doua arcade dentare.

– Seborrhea oleosa: o problema cutanata ce cauzeaza scarpinat excesiv, inrosirea pielii si pierderea blanii.

    Dr. Alexandru CALIN

   Suntem mereu deschisi la discutii! Daca aveti cateva sugestii pentru noi sau intrebari legate de tema de mai sus, va punem la dispozitie un formular de Contact, prin intermediul caruia puteti intra in legatura cu noi. De asemenea, asteptam comentariile dumneavoastra si prin intermediul formularului de mai jos.