Labradorul Retriver


Labradorul Retriver

November 25, 2015

   Ciocolatiu, negru sau auriu – oricare ar fi alegerea ta : inteligentul, muncitorul, iubitorul Labrador e intotdeauna o alegere buna pentru orice familie.

   Labradorul Retriver isi are originile in Newfoundland, o insula situata pe coasta nord estica a Americii de Nord. Initial si-a castigat respectul ca mana dreapta a pescarilor in apele reci ale Atlanticului de Nord prin tractiunea plaselor pescaresti, preluarea cablurilor si aportul pestilor. Astazi, in acelasi stil devotat si muncitoresc serveste ca si caine de aport pentru vanatori, ofera asisenta persoanelor cu dizabilitati, participa in patrulele de cautare si salvare si multe, multe altele slujbe.

   Facut pentru sport, Labradorul este musculos si atletic, cu o energie fantastica si o pofta nebuna de joaca. Iubeste apa si nu rateaza nici o ocazie buna pentru o balaceala cum se cuvine. Are o blana scurta, lucioasa usor de intretinut si un temperament prietenos fiind usor de dresat. Tanjeste dupa compania oamenilor si are nevoie sa se simta cat mai aproape de familia din care face parte.

   Printre multele calitati enumerate mai sus, Labradorul are si partile lui mai slabe, fiind un caine teribil de nepriceput ca si gardian al gospodariei sau caine de paza. Prin dorinta lui de a-si face cat mai multi prieteni va primi cu bucurie orice intrus, poate chiar ii va face un tur extins al casei.

   Labradorii iubesc mancarea asa ca lasat pe mainile unei bunicute grijulii poate sa ajunga obez destul de usor daca mananca prea mult. Incercati pe cat posibil sa-i limitati recompensele sau micile atentii, oferindu-i in schimb plimbari si exercitii fizice (alergat, inot, aport, etc.), precum si mese calculate la intervale de timp regulat. Nu-i lasati hrana la discretie.

   Prin definitie acesti caini sunt facuti pentru munci ce implica un consum energetic mare, energie de care dispun si pe care o vor consuma fie prin plimbari, fie prin joc. Daca nu au parte de activitati sustinute, energia o pot consuma printr-un comportament distructiv ce implica latratul si rosul tocariei, peretilor, cablurilor, s.a.m.d.

   Labradorii si-au castigat o asa buna reputatie incat majoritatea proprietarilor cred ca nici nu este nevoie sa se mai oboseasca sa le ofere un dresaj adecvat. Adevarul este ca nu le-ar strica ceva lectii de bune maniere.

   Apartinatorii acestei rase sunt caini in general sanatosi, insa precum majoritatea raselor, au o predispozitie genetica pentru numeroase boli. Asta nu inseamna ca Labraorul dumneavoastra se va confrunta cu astfel de probleme insa e bine sa fim prudenti si informati.

   Probleme de sanatate includ :

   -Displazia de sold: este o problema mostenita genetic ce reprezinta dezvoltarea anormala a articulatiei soldului ce se caracterizeaza prin subluxatia sau luxatia totala a capului femural. Aceasta afectieune se manifesta la puiuti si poate duce la degenerarea totala a articulatiei coxo-femurale. Clinic apare durere, discomfort si schiopatura pe unul sau ambele membre posterioare.

   -Displazia de cot :  este o boala genetica frecvent intalnita la cainii de talie medie si mare. Se crede ca apare in urma diferitelor rate de crestere a celor 3 oase ce alcatuiesc articulatia cotului, ducand la luxatie.

   -Osteocondrita disecanta: reprezinta o stare patologica in care osificarea endocondrala este perturbata. Aceasta problema ortopedica apare in articulatia cotului insa este descrisa si la nivelul umarului. Poate aparea la puiuti inca de la 4 saptamani de viata si se manifesta prin intepenirea dureroasa a articulatiei afectate. Boala se transmite genetic.

   -Cataracta: reprezinta opacifierea lentilei ochiului (cristalin) ce apare sub forma unui reflexii albiciose in pupila ochiului afectat. Ea poate aparea la orice varsta.

   -Atrofie retiniana progresiva: reprezinta o boala genetica ce se manifesta prin degenerarea fotoreceptorilor ce in final duce la orbire. Poate debuta la diferite varste.

   -Epilepsie: se caracterizeaza clinic prin accese, atacuri, paroxisme de convulsii tonico-clonice, insotite de pierderea cunostintei.

   -Displazie de valva tricuspida: este o malformatie cardiaca dreapta a valvei tricuspide. Gradul modificarilor dicteaza si prognosticul. Daca modificarile sunt usoare, catelul poate duce o viata normala, insa in cazul in care avem modificari semnificative, boala nu este compatibila cu viata.

   -Miopatii: afecteaza sistemul muscular si nervos al cainelui. Primele semne pot aparea inca de la varsta de 6 saptamani si se manifesta prin oboseala, mers intepat putand duce la colaps dupa efort. Boala evolueaza progresiv ajungandu-se la atrofie musculara cand catelul face eforturi mari sa se ridece si cand de-abia mai poate face cativa pasi.

   -Dilatatie/Torsiunea gastrica: reprezinta o urgenta chirurgicala ce apare la cainii de talie medie si mare cu piept adanc. Se manifesta prin acumularea rapida de aer in stomac ce duce la distensie si rasucirea stomacului. Voma nu mai poate fi declansata, apare hipotensiunea (sangele de la nivelul stomacului fiind impedicat sa mai ajunga la inima), soc si moarte. Cauzele pot fi supraalimentarea urmata de efort fizic sustinut.

   Pentru a limita pe cat posibil problemele genetice ale rasei este indicat sa achizitionati un puiut de la un crescator autorizat.

    Dr. Alexandru CALIN

   Suntem mereu deschisi la discutii! Daca aveti cateva sugestii pentru noi sau intrebari legate de tema de mai sus, va punem la dispozitie un formular de Contact, prin intermediul caruia puteti intra in legatura cu noi. De asemenea, asteptam comentariile dumneavoastra si prin intermediul formularului de mai jos.